Oliveres Mil.lenàries

  • Comarca: Montsià
  • Temes: Esport/natura
  • Mitjà: Bicicleta
  • Dificultat: Baixa
  • Distància: 13 km
  • Desnivell: Insignificant
  • Senyalització: Senyalitzada
  • Durada: 2 h

Més informació al tríptic

 

BREU EXPLICACIÓ DE L’ITINERARI

 

Les oliveres i,  particularment, les mil·lenàries d’aquest sector de la comarca del Montsià, les quals es compten entre les més velles i grans de Catalunya, són el tema central d’aquest itinerari.

La ruta senyalitzada es desplega al peu del vessant oest de la serra de Godall, just en la seva confluència amb el pla de la Galera.

Les oliveres van ser la base de l’economia i del creixement contemporani dels pobles de l’interior de la comarca, i han conformat una manera de viure. Encara avui la seva producció, centralitzada majoritàriament en les cooperatives agrícoles, se situa pel damunt de les 15.000 tones d’olives, anuals.

Al llarg del recorregut ens trobem amb diverses finques amb oliveres mil·lenàries, entre les quals destaquen les de la partida l’Arion, on es concentren els arbres més antics, i dos d’aquests han estat declarats arbres monumentals per la Generalitat de Catalunya.

L’itinerari, com que està dissenyat en tots dos sentits, té els seus punts d’origen, d’una banda, en la rotonda d’accés a les poblacions de la Galera i Godall i, d’altra banda, en l’encreuament de les Quatre Carreteres (Ulldecona).

Cal esmentar que aquest itinerari es pot complementar amb altres dos: itinerari pel barranc de la Galera i itinerari per la Via Augusta.

En els encreuaments trobarem senyalització vertical, que ens permet seguir l’itinerari sense dificultat. Tot el recorregut és planer, la seva dificultat és baixa i la distància que recorrereu serà de 13 Km, sent el temps estimat d’aproximadament dues hores.

Amb aquest recorregut passarem per tres termes municipals: la Galera, Godall i Ulldecona, i contemplarem un paisatge agrícola modelat per aquest cultiu de secà, que manté de manera puntual elements de la vegetació mediterrània autòctona: carrascars, màquies, garrigues i brolles.

En aquests agrosistema, les oliveres, els marges de pedra en sec i les casetes de camp, juntament amb les clapes de vegetació que ha quedat enmig, formen un paisatge humanitzat on els animals no han tingut gaire dificultat per adaptar-se a les condicions creades per l’ésser humà i constaten la sostenibilitat d’aquesta convivència mil·lenària i la bona salut del medi rural. En són un bon exemple els ocells que aprofiten l’oliverar com a rebost de fruits a l’hivern (tords, estornells, rufardes, barba-rojos, …) o d’insectes a l’època de nidificació (cadarneres, gafarrons, capçots, merles, puputs, …).

Us recomanem que porteu prismàtics, que no tingueu pressa i que gaudiu del paisatge, dels punts d’interès i de les poblacions que us envolten.

 

DESCRIPCIÓ DE L’ITINERARI

 

La Galera – Godall. 3.600 m

Comencem el nostre recorregut en la rotonda d’accés a la Galera i de direcció a Godall. Aquí també podem accedir als itineraris per la “Via Augusta” i “barranc de la Galera”.

Ens endinsarem per la Galera, pel carrer de la Creu i creuarem el barranc. Poc després, el camí es converteix en un sender ample que ens porta al camí vell d’Amposta a Godall. En aquest punt, a pocs metres, deixem a l’esquerra l’accés a la font de l’Arboç (on trobem una àrea recreativa i de pícnic); i continuem fins arribar a l’entrada de Godall.

Els principals punts d’interès propers són: a la Galera (el Centre d’Interpretació de la Terrissa Galerenca, la torre medieval, el pont, la terrisseria Cortiella, la cooperativa agrícola-molí d’oli i el barranc), de Godall (la font de l’Arboç).

 

Godall – Pou del Carrascal. 3.200 m

Just a l’entrada de Godall i enfront del cementiri vell agafem el camí asfaltat dit del Ròssec i per un camí de terra arribarem al pou de la Figuera i després al de Carrascal; indret que convida a fer-hi una aturada. En aquesta zona hi ha finques agrícoles particulars amb oliveres centenàries, de grans dimensions.

Aquests pous, en els quals s’ha emprat la tècnica de pedra en sec per folrar l’interior i evitar esfondraments, aprofiten els corrents subterranis de les aigües que s’escorren entre el rocam calcari de la serra de Godall.

Els principals punts d’interès propers són: l’Església de Sant Salvador, la plaça del Pou Bo, el cementiri vell, la cooperativa d’oli, l’àrea de medi ambient, la font de Capdasens, el mas de Merades i els pous de la Figuera i del Carrascal.

 

Pou del Carrascal – Finca de l’Arion. 3.600 m

Tot seguint l’itinerari, arribarem a la finca de l’Arion, punt de màxim interès de les Oliveres Mil·lenàries i poc després a un antic forn de calç.

A la finca de l’Arion, situada al terme municipal d’Ulldecona, hi trobarem oliveres que suposadament ja es cultivaven en època romana. Dos d’aquests exemplars han estat catalogats com a arbres monumentals pel Departament de Medi Ambient.

Quant a les restes de forns de calç, són testimoni d’un altre ús tradicional de la pedra calcària: la producció de calç.

 

Partida de l’Arion - Les Quatre Carreteres. 2.600 m

Deixem la finca i continuem per l’antic camí de l’Arion, que està delimitat per marges de pedra en sec.

Els marges configuren el paisatge agrícola del nostre itinerari, bé construint terrasses de conreu a la vessant de la muntanya, bé delimitant parcel·les en el pla. Aquests es feien encaixant les pedres una sobre l’altra sense cap tipus de material d’unió
Seguirem fins arribar a l’encreuament de les quatre carreteres, on finalitzem el nostre recorregut. Si us ve de gust podeu continuar en aquest punt per l’itinerari de la VIA AUGUSTA.
Els punts d’interès propers són: els barris d’Ulldecona (la Miliana, Sant Joan del Pas, el Castell i els Valentins). Si visiteu el nucli d’Ulldecona us recomanem el  castell, l’església de Sant Lluc, la casa de la Comanda, l’ermita de la Pietat i les pintures rupestres, declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

 

Col·labora